Als er iets belangrijk is voor president Donald Trump dan is het loyaliteit. Onvoorwaardelijke loyaliteit is waar Trump grote waarde aan hecht. Wie niet loyaal of niet loyaal genoeg is verliest de steun van Trump en kan rekenen op zware kritiek of erger. Maar welke mensen zijn belangrijk voor de president en zijn loyaal aan hem?

Loyaal - Column Politiek - Marco van den Doel

Voor Trump komt familie op de eerste plaats. Trump heeft een groot vertrouwen in zijn familie en verwacht van hen totale overgave en loyaliteit voor de familiezaken. Zo hebben zijn dochter Ivanka Trump en haar man, Trumps schoonzoon, Jared Kushner, belangrijke posities in het Witte Huis en hebben ze invloed op Trump, ondanks dat ze totaal geen politiek ervaring hebben. Ook Donald Trump Jr. is loyaal aan zijn vader.

First lady Melania Trump is loyaal aan haar man. Het voormalige fotomodel was zonder Trump nooit zo ver gekomen. Wat haar rol in het Witte Huis is blijft onduidelijk. Ze zou zich met het onderwerp pesten gaan bezig houden, maar daar is nog niet veel te merken. Ze houdt zich vooral bezig met mooi zijn. Maar de manier hoe Trump zijn vrouw soms in het openbaar behandeld laat zien hoe Trump over vrouwen denkt. Maar Melania blijft loyaal aan hem. Ze zit gevangen in een gouden kooi en wat Trump ook doet en zegt; ze zal hem nooit afvallen.

Ook van medewerkers vraagt Trump absolute loyaliteit. Trump was dan ook niet blij toen minister van Justitie Jeff Sessions zich besloot terug te trekken uit het onderzoek naar eventuele banden tussen team Trump en de Russen tijdens de verkiezingen. Trump had van Sessions verwacht dat hij loyaal aan hem zou zijn en zich wel met het onderzoek zou bemoeien. Bij Trump wijkt de rechtsgang dus voor loyaliteit. Loyaliteit gaat boven alles. In een serie van tweets en interviews viel Trump Sessions hard aan en zei dat als hij had geweten dat Sessions zich terug zou trekken uit het onderzoek (lees: niet onvoorwaardelijke loyaliteit zou tonen) hij hem nooit voor de ministerspost had gevraagd. Onlangs werd bekend dat naar aanleiding van Trumps woede Sessions in mei overwoog om zijn ontslag aan te bieden.

Een andere medewerker die vrijwel nooit in de openbaarheid treedt, maar wel een grote invloed op Trump heeft en onvoorwaardelijk loyaal aan hem is, is voormalig fotomodel en nu hoofd van de communicatie in het Witte Huis, Hope Hicks. Ze wordt ook vaak de Trumpfluisteraar genoemd. Ze werkt al heel lang voor Trump, vooral als PR adviseur. Trump heeft een groot vertrouwen in haar.

Medewerkers gaan zo ver in hun loyaliteit door zelfs leugens te verkondigen. Voormalig Witte Huis perswoordvoerder Sean Spicer beweerde dat bij de inauguratie van Trump nog nooit zo veel mensen op de been waren, ondanks dat uit beelden bleek dat dit onjuist was, Maar Spicer beweerde bij hoog en laag dat hij ‘alternatieve feiten’ had waaruit bleek dat hij gelijk had, De loyaliteit gaat blijkbaar zo ver dat er onjuistheden worden verkondigd.

Loyaal - Column Politiek

Totale overgave en loyaliteit dat is wat Trump vraagt. En die loyaliteit gaat soms heel ver. Als hij twijfelt aan de loyaliteit dan is het over en uit.

Marco van den Doel

Marco van den Doel

Redacteur

Marco van den Doel is communicatieadviseur en ontwikkelde zijn liefde voor Amerika toen hij het land in 1994 voor het eerst bezocht. Hij studeerde aan de University of Tennessee in Knoxville. Zijn specialiteit is de Amerikaanse politiek die hij ontwikkelde tijdens het presidentschap van Bill Clinton. In 2008 was hij in Grant Park in Chicago toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde en schreef over die historische verkiezingen het boek “Barack Obama: Hoop en Verandering?” Geïnteresseerd in het fenomeen Donald Trump en politiek in Washington D.C.? Lees dan mee!

Print Friendly, PDF & Email

Loyaal – Column Politiek – Marco van den Doel

door USA4ALL leestijd: 3 min
0
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!En blijf op de hoogte van interessante USA artikelen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
En blijf op de hoogte van interessante USA artikelen!

Blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen en acties.
(U ontvangt geen reclame!)

U bent aangemeld! Er is een bevestigingsmail aan u verzonden.

%d bloggers liken dit: