Het is een van de meest betoverende natuurverschijnselen in het toch al wonderschone natuurpark Yosemite in de Amerikaanse staat Californië. Elk jaar verandert de Horsetail waterval in het Amerikaanse Nationale park door het lichtspel in een vuurval (Firefall). Saillant is, dat het aan het begin van de eeuw geen natuurverschijnsel was, maar dat men (vermoedelijk) daadwerkelijk hete kolen naar beneden liet vallen!

Door het lichtspel lijkt het gedurende enkele weken in februari net alsof er niet water, maar gloeiendhete lava langs de bergwand naar beneden stort. Het schouwspel trekt elk jaar honderden bezoekers en levert de prachtigste plaatjes op.

Firefall - angshu01 - HorsetailfallFoto: angshu01 – (Instagram)

Geen zon, maar brandende kolen

De Yosemite Firefall was een ritueel dat (vermoedelijk) van 1872 tot 1968 ’s zomers plaatsvond in Yosemite National Park. Men liet hete, gloeiende of brandende kolen zo’n 900 meter naar beneden vallen, vanaf Glacier Point tot in de Yosemite Valley. Vanaf een afstand leek het op een gloeiende waterval. Het ritueel werd uitgevoerd door verschillende generaties van eigenaars van het Glacier Point Hotel. Het ritueel was enigszins controversieel – veel bezoekers waren er dol op, maar de officiële instanties waren het ritueel liever kwijt dan rijk. In januari 1968 verbood de National Park Service de voortzetting van de Firefall, omdat het te veel mensen aantrok en het geen natuurlijk fenomeen was. Het hotel brandde een jaar later af en is nooit heropgebouwd.

Onder bepaalde natuurlijke omstandigheden kunnen bezoekers dus nog steeds een roodgloeiende waterval waarnemen in het park. De anders weinig opvallende Horsetail Fall wordt in februari soms belicht door de ondergaande zon, waardoor ze op de historische Firefall lijkt.

Photo by Nikhil Shahi - Horsetail

Photo by Nikhil Shahi – Horsetail

Dit is nieuws van 15-02-2017
Bron: Telegraaf / Wikipedia

Horsetail Yosemite veranderd en “Lava” Waterval!

Print Friendly, PDF & Email

Horsetail Fall Yosemite veranderd in “Lava” Waterval!

door USA4ALL leestijd: 1 min
0
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!En blijf op de hoogte van interessante USA artikelen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
En blijf op de hoogte van interessante USA artikelen!

Blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen en acties.
(U ontvangt geen reclame!)

U bent aangemeld! Er is een bevestigingsmail aan u verzonden.

%d bloggers liken dit: