De oppervlakte van Alabama is 133.667 vierkante kilometers. De originele inwoners van Alabama waren de indianen behorende tot de Mississippi cultuur. Nabij de stad Florence kan men een museum bezoeken dat de historie van deze indianen herbergt. De Spanjaarden waren de eerste Europeanen die dit gebied verkenden. Dit was omstreeks het jaar 1519. Op 14 december 1819 trad Alabama als tweeëntwintigste staat toe tot de Verenigde Staten. De hoofdstad van Alabama werd in 1846 de plaats Montgomery. Alabama wordt ook de “Cotton State” genoemd. Het verbouwen van katoen leverde Alabama in de 19e eeuw grote welvaart en rijkdom. Alabama had zijn rijkdom mede te danken aan slaven, want deze werden ingezet om de katoen te verbouwen.

Rond het jaar 1861 sloot Alabama zich aan bij de Confederatie van Zuidelijke Staten die zich losmaakte van de ‘Union’ met als direct gevolg de Amerikaanse burgeroorlog, die duurde van 1861 t/m 1865. Alabama leverde veel soldaten voor de oorlog, ongeveer honderdduizend. Er werden op het grondgebied van Alabama geen grote veldslagen gestreden. Het duurde jaren voordat de economie enigszins was hersteld na de burgeroorlog. In de laatste jaren van de negentiende eeuw ontwikkelde Alabama zich tot één van de grootste productiegebieden voor ijzer en staal. Na de tweede wereldoorlog kwam er steeds meer industrialisering op het grondgebied. Fabrieken voor auto-onderdelen, papierfabrieken en elektrotechnische bedrijven kwamen als paddestoelen uit de grond.

Alabama heeft 4 belangrijke luchthavens: in Birmingham, Huntsville, Mobile en Montgomery. De ‘Amtrak’ (trein) onderhoudt verbindingen met New Orleans en New York. In Birmingham is de opstapplaats voor de Amtrak.

In Huntsville vindt men het U.S. Space & Rocket Center waarvan men zegt dat het het grootste museum is op het gebied van ruimtevaart en -onderzoek. In ieder geval vinden er opleidingen plaats voor de toekomstige generatie astronauten. Na de tweede wereldoorlog vestigde raketdeskundige Wernher von Braun uit nazi Duitsland zich in Huntsville. In het Rocket Center kan men raketten en meer van dat soort zaken bewonderen. Ook kan men zich opgeven voor een rondleiding op het Raket centrum waar Von Braun jarenlang research heeft gepleegd.

De museumliefhebber kan terecht in de stad Birmingham. Het Red Mountain Museum en het Birmingham Museum of Art vindt men hier. Deze staat heeft geen National Parks maar wel een aantal National Forests. Afgezien van de National Forests is er weinig natuurschoon in Alabama te vinden.

De vlag van Alabama

De vlag van Alabama

De oorspronkelijke vlag (1861 – 1865) was blauw en had een gele ster. Het was de vlag waarmee de staat zijn separatie van de Unie duidelijk maakte. Na de burgeroorlog wilde men een rustige en niet veelzeggende vlag. Het werd deze die in 1895 als vlag werd erkend voor de staat. Ondanks het feit dat nooit is verteld dat de vlag een betekenis zou hebben vermoedt men wel dat ook deze vlag een stille verwijzing is naar de burgeroorlog.

Staatsleus Alabama: The Heart of Dixie

Lid van de unie sinds: 12 december 1819

Extra informatie
Staatsbloem Camellia
Staatsboom Southern longleaf pine
Staatsvogel Yellowhammer
Staatsinsect Monarch Butterfly
Print Friendly, PDF & Email

Alabama – Staatsinformatie – de “Cotton State”

door USA4ALL leestijd: 2 min
0
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!En blijf op de hoogte van interessante USA artikelen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
En blijf op de hoogte van interessante USA artikelen!

Blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen en acties.
(U ontvangt geen reclame!)

U bent aangemeld! Er is een bevestigingsmail aan u verzonden.

%d bloggers liken dit: